Vi har snakket med mammaen til Astrid og rektor på skolen for å høre mer.
Vi møter en stolt og glad mamma Bjarnhild på telefonen. Hun kan fortelle at Astrid er en srpudlende og sosial jente. Hun er aktiv som ungdom flest, bortsett fra at et "trent" øye kan se at det er noe med bena hennes når hun løper og hun blir fortere sliten. Astrid har MS og fikk diagnosen da hun var åtte år gammel.
Diagnosen
Det var våren 2018 de forstod noe var glat.
- Astrid merket hvite prikker i synsfeltet som gjennom helgen ikke gikk over. Vi kontaktet legen og det resulterte i en MR-undersøkelse. På MR ble det oppdager fletter ihjernen og det ble flere runder med usikre diagnoser, minnes Bjarnhild.
- Det var et slag i ansiktet da Astrid omsider fikk diagnosen MS. Vi visste allerede en god del om sykdommen siden min far har den. Det er selvsagt også sårt når vi oppdager at sykdommen gir Astrid utfordringer i forhold til skole og fritid, sier Bjarnhild og fortsetter:
- Astrid har blant annet kun 30% syn på venstre øye, sant at hun er fargeblind og lyssky. Hun har strålesmerter i bein og nakke, og er plaget med svimmelhet, hodepine og fatigue. Hun opplever også "hjernetrøtthet", som gjør at hun plutselig ikke kan ting som hun egentlig kan.
Krevende hverdag
Den største utfordringen Astrid møter i hverdagen er at hun blir sliten og at hun da ikke klarer å konsentrere seg. I tillegg gir synes hennes utfordringer i forhold til å se på tv, lese bøker og å kjenne igjen personer i folkemengder.
- Fatiguen kan være litt vanskelig å forstå for vennene og det er vanskelig for Astrid å sette grenser for seg selv, siden hun så gjerne vil være mest mulig med venner, sier Bjarnhild. Astrid går på skolen, men har til tider hatt kortere dager på grunn av at hun sliter med fatigue og at hun bruker mye energi på å klare skolehverdagen. Etter at Astrid fikk tettere oppfølging på skolen har det vært mindre fravær.
Det er fortstt mye uvitenhet rundt barn og MS, og åpenhet om sykdommen er en selvfølge for å bedre kunnskapen og for å gi Astrid et best mulig liv, forteller Bjarnhild. - Solidaritetskaféen er et flott tiltak av skolen for å bidra i dette arbeidet, og vi er selvfølgelig takknemlige for at MS-forbundet ble valgt som mottaker av innsamlingen. Det er med å bidra til mer åpenhet, informasjon og støtte til et forbund som tilrettelegger for at ingen skal møte MS alene.
Skolens støtte til Astrid og MS-saken
Rektor Jarle forteller at han er umåtelig stolt over jobben som har blitt lagt ned av både elever og lærere.
- Her har elevene stått på i flere dager og lagt ned en stor innsats i å lage produkter til salgs i kafeen, baking og forberedt underholdning i form av sang og dans. Og det hele var en ide fra Astrid sin yngre søster forteller Jarle entusiastisk. Sammen klarte de å samle inn over 80.000 kroner til MS-saken.
- Det betyr mye for oss å vise vår støtte til modige Astrid og hennes familie som står i denne sykdommen i det daglige. Håpet er jo at innsamlede midler skal gå til forskning og annet viktig arbeid forbundet gjør for alle som lever med MS.
- Da er det jo ekstra stas at vi får overraskelsesbesøk fra lokalforeningen i Sogn og Fjordane som har med seg kaker, brus og diplom til Astrid og klassen hennes. Vi satte stor pris på oppmerksomheten og heier på det viktige arbeidet i MS-forbundet gjør for alle med MS og deres pårørende, avslutter Jarle.
Vi i MS-forbundet er så rørt og takknemlig for det generøse bidraget til arbeidet for at ingen skal møte MS alene. Tusen takk til Flatbygdi skule.